Wednesday, June 6, 2012

BISIK oleh Syaihan Syafiq


gambar dari BUKU FIXI 

p/s: sorry sebab aku ada cerita jalan cerita novel ni. so dah tak thrill untuk kau orang baca. untuk orang yang tak suka tahu jalan cerita buku belum di baca so better tak yah baca review ni ehek ehek..


Bisik. Syaihan Syafiq. Buku Fixi.

kalau cakap buku fixi.. jangan kau nak bayang kisah cinta uda dan dara di kahwin terpaksa mula benci kemudian suka.

baca kulit belakang ada sinopsis. cerita tentang Mikael sejak kematian teman serumahnya. tentang kawan-kawan dia dan misteri kehilangan orang disekelilingnya, Mikael kata dia tu sial sebab semua yang ada dalam hidupnya mati mak, kakak, amran, suraya, ayu. lepas kematian amran mikael kenal nazzman. nazzman mulanya normal kemudian jadi abnormal.

cerita ni ada unsur thrill and mengetengahkan isu masalah psiko.

memula baca tu agak mencabar jugak lah. tapi bila dah sampai part dia pindah rumah nazzman tu aku dah dapat agak.. yang something wrong dengan mikael. and bila tiap kali dia ajak nazzman keluar dengan julia and shah aku dapat rasa yang nazzman tu tak wujud. so lepas tu dah tak thrill.. sebab aku tahu yang abnormal bukan nazzman tapi mikael. jalan cerita dia agak slow gak. ada part yang macam tak perlu. macam part shah tak suka pi rumah orang kawen. kemudian dekat belakang banglo kak gai dia cerita pasal family dia. tapi sebelum ni kisah shah tak diketengahkan sangat. tiba-tiba cerita pasal sejarah hidup dia then macam tu je.

tapi.. yang bestnya.. cerita ni banyak letak tanda tanya. itu lah yang buat aku baca sampai habis.. walau aku tahu yang psiko tu sebenarnya mikael. tapi banyak persoalan lain yang syaihan syafiq letak untuk buat aku terus baca. contoh macam apa yang dibuat dengan mayat sue. siapa nazzman sebenarnya? kenapa mikael jadi macam tu? macam mana mikael boleh bertukar jadi nazzman? dan apa punca kewujudan nazzman.. and sebenarnya siapa miki? and penulis tu kira hebat untuk membayangkan kewujudan nazzman tu.

last sekali... novel ni still layan.. dengan scene kerat-kerat tu.. nazzman patut jadi doktor bedah.. pandai dia cari part untuk dikerat-kerat.

dari  5 bintang aku bagi 3 setengah. and jangan risau still berbaloi untuk membeli dan membaca.. at least kau akan tau bergurau pesen guna bom buatan sendiri tu tak lawak.


(nak tempah terus pun boleh pi klik link atas tu) nak beli kat kedai pun buleh. depa dah ada kat pasaran mainstream sekarang ni.
adios!



0 comments:

andrea hirata

Flickr

Footer Widgetized Areas

Random Post

Media News

Advertisement

About Canvas

LIke Us

Some More Post

Recent Comments

Pages

More Post

Random Post

Google+ Followers

Powered by Blogger.

Recent Articles

News

Famous Posts

Video

Technology