Wednesday, November 30, 2011

AN HOUR TO LIVE AN HOUR TO LOVE ... RICHARD CARLSON N KRISTEIN CARLSON.


an hour to live an hour to love.


aku baru habis bace buku an hour to live an hour to love. real story surat daripada richard carlson dgn isteri dia kristien carlson. an hour to live kisah surat daripada richard untuk isteri dia 3 tahun sebelum dia mati. dia menjawab soalan

"who will you speak to if you had only an hour to live? what would you talk about in that final hour? an why are you waiting."

soalan yang aku tak ada jawapan dia lagi. kau ade? buku ni tentang macam mana kita nak hidup dengan sebaiknya. macam mana kita gunakan masa yang singkat tu. dan macam mana nak berhadapan dengan kehilangan. part an hour to life ditulis oleh richard and an hour to love ditulis oleh isteri richard.  part an hour to love tu pulak kristine balas balik surat yang richard tulis. buku ni sangat simple dan sweet. dia tunjukkan macam mana sebenarnya cinta dan kesempurnaan tu wujud. jawapan paling mudah ialah dengan menerima dan saling menghargai antara satu sama lain. dari buku ni kita akan sedar yang if we can do something now then why we are waiting for tomorrow. 

richard carlson seorang penulis untuk banyak buku seperti don't sweat the small stuff series dan mati pada december 2006 sebab pulmonary embolism.

kat bawah ni poems yang richard suka.. read and think.


If tomorrow never comes...

If I knew it would be the last time that I'd see you fall asleep,
I would tuck you in more tightly, and pray the Lord your soul to keep.
If I knew it would be the last time that I'd see you walk out the door,
I would give you a hug and kiss, and call you back for just one more.

If I knew it would be the last time I'd hear your voice lifted up in praise,
I would tape each word and action, and play them back throughout my days
If I knew it would be the last time, I would spare an extra minute or two,
To stop and say "I love you," instead of assuming you know I do.

So just in case tomorrow never comes, and today is all I get,
I'd like to say how much I love you, and I hope we never will forget.
Tomorrow is not promised to anyone, young or old alike,
And today may be the last chance you get to hold your loved one tight.

So if you're waiting for tomorrow, why not do it today?
For if tomorrow never comes, you'll surely regret the day
That you didn't take that extra time for a smile, a hug, or a kiss,
And you were too busy to grant someone, what turned out to be their one last wish.

So hold your loved ones close today, and whisper in their ear,
That you love them very much, and you'll always hold them dear.
Take time to say "I'm sorry," "Please forgive me," "thank you" or "it's okay".
And if tomorrow never comes, you'll have no regrets about today.
© Norma Cornett Marek ~ 1989




9 comments:

yana-feehily said...

jawapannya klu kita org islam ni, beribadah je kot.. ^^

gadis NOTA pelekat said...

aku pun rasa tu je kot yg paling tpat. itu pn x cukup nk cover apa yg kita dah buat slama ni T.T

Miss Ayda said...

awesome!

DuniakuAbstrak said...

manusia..

takkan nak tunggu tahu waktu ajal baru nak insaf, menyesali, berubah jadi baik?

Hanie_Dew said...

poem tu touching la. buku tentang kehidupan. aku agak malas nak baca tp kalau buat beli bole baca kendian. try la carik nnt.

seriously ko punya prof pix menakutkan aku je, eeee.

Jue said...

weh suka blog ko sbb aku antu bc buku..bila bukak blog ko..ade sipnosis sgala..mmg mcm best..buku ni aku nak usha nanti

entry bfore psl buku ngeri tu pun mcm best

argh g usha later!!

Ct Aja said...

macam best je buku ni...

gadis NOTA pelekat said...

miss ayda - ^.^

duniakuabstrak- dan sebab itu setiap saat kita bernafas tu kita perlu bersedia yang mungkin itu nafas kita terakhir. dan sentiasa ingat ajal kita itu akan sampai sekejap lagi.yup brubah lebih baik ^^

hanie_dew.. =)

jue.. sila2 usha

ct aja... agakla.. simple jep

kueh bakar said...

serius tak tahu..menangis mungkin...

andrea hirata

Flickr

Footer Widgetized Areas

Random Post

Media News

Advertisement

About Canvas

LIke Us

Some More Post

Recent Comments

Pages

More Post

Random Post

Google+ Followers

Powered by Blogger.

Recent Articles

News

Famous Posts

Video

Technology