Wednesday, August 10, 2011

P.S. I Love You-Cecelia Ahern





P.S. I Love You ni novel pertama yang Cecelia Ahern tulis tapi aku baru habis baca 3 hari lepas =)


1. Holly & Gerry ni kira macam "childhood sweethearts" sebab dorang dah kenal since dorang kecik lagi. Watak Holly dilakonkan oleh Hilary Swank, Gerry pula dilakonkan oleh Gerard Butler dalam movie P.S. I Love You tuh.

2. Dorang ni lepas dah bercinta lama, dorang pun kahwin. Tapi sayang, tak lama pun dorang kahwin sebab Gerry ni passed away sebab ada brain tumor.


3. Holly ni dah biasa sangat hidup dia ada Gerry so, dia macam tak boleh hidup tanpa Gerry. Asyik tido, menangis je kerja dia sejak Gerry passed away.


4. Sampai la satu hari tu, mak dia cakap ada bungkusan untuk Holly. Kat atas bungkusan tuh, tulis "The List". Ada 10 pucuk surat dalam tuh. Setiap surat, ada tulis bulan, dari March sampai December.


5. Setiap bulan, dia akan buka 1 surat dan akan buat apa yang Gerry suruh. Gerry suruh karaoke dia buat, Gerry suruh cari kerja pun dia buat. Menjelang November, hidup dia dah terurus. Dia dah jadi ceria dan ada life dia sendiri.


6. Surat terakhir, December:


Don't be afraid to fall in love again. Open your heart and follow where it leads you...and remember, shoot for the moon...


PS. I will always love you..


Bagi aku, novel ni best. Memang susah kot nak jumpa soul mates. Tapi, Holly & Gerry ni senang je jumpa haha


Agak-agak kalau dah jumpa partner yang kena dengan jiwa, jangan lah lepaskan. Walaupun ada masalah besar macamana sekalipun, cuba lah untuk selesaikan baik-baik. Kalau tak, menyesal seumur hidup nanti =)



18 comments:

fndrocka said...

Ah..nak cari housemate yg kena dgn jiwa pun payah..inikan nak cari soulmate.

Tpi bak kata dia lah..

Don't be afraid to fall in love again. Open your heart and follow where it leads you...and remember, shoot for the moon..

Miss Ayda said...

ahaha btol2 Holly & Gerry ni mmg Lucky la! Eh mcm The Lucky One buku yg ko beli tu la plak :P

fndrocka said...

Buku aku tak terlibat dlm ini cerita

alien said...

Don't be afraid to fall in love again. Open your heart and follow where it leads you...and remember, shoot for the moon...

yeh!!

iz said...

wuiyoooo.....
hurm...menarik plak buku nih...
kalau ak bukak surat terakhir tu,mesti menangis..
yer x???

fndrocka said...

Surat tu suruh fall in live again..bukan suruh menangis..gedik tol.ahah

fndrocka said...

*love

Cik NurulZaty said...

buku ni adalah buku 1st english saya baca smpa abis ..tpi dh lama dah..x brapa igt..

sedih kan cite ni

Nadya said...

RM17.90 je -_-"
Beli kat mana ni..kongsi plissss

Miss Ayda said...

Nadya: ada gak org yg perasan harga tu =) kirim kt mbr. dia beli thn lps. masa tu sale sempena krismas kot. try cari kt fb "BookXcess"

Nadya said...

Miss Ayda :
Dah jumpa dah..
Nak pergi Sabtu ni..
Thanks..

fndrocka said...

Amboi..

Miss Ayda said...

wah nanti klu pegi, ada diskaun buku best2 gtau ye =)

Umm A'isyah said...

Da tngk movie die tak

Miss Ayda said...

Blomgi. aritu dah ada copy save dlm laptop tp syg, laptop rosak, anes sume hilang. tp org ckp, novel n movie xbape related sgt. n bg penggemar novel, dorg akan ckp novel dia lagi best hehe

fndrocka said...

Filemnya tak sesuai tgk di bulan puasa..nanti terbatal puasa..hikhik

masyitah a.k.a. mya joe said...

best tu maksudnya apa? kelakar?

mcm best je.. nak beli..

rozanna.rizwan said...

aku baca buku ni time baru lepas break.menangis je memanjang,lepastu aku stop baca..

nnti aku akan baca balik.kalau lah aku dapat jumpe soulmate.bersyukur sangat2.

andrea hirata

Flickr

Footer Widgetized Areas

Random Post

Media News

Advertisement

About Canvas

LIke Us

Some More Post

Recent Comments

Pages

More Post

Random Post

Google+ Followers

Powered by Blogger.

Recent Articles

News

Famous Posts

Video

Technology