Saturday, October 22, 2011

The Seventeen Second Miracle-Jason F. Wright





Aku berjaya habiskan novel ni dalam masa 5 hari tunggu KTM. Nampak sangat ktm selalu sampai lambat :p Mungkin sebab novel ni tak tebal mana kot


1. Hanya dengan 17 saat sahaja, Rex Conner's life dah berubah sekelip mata. Dia ni kerja dia sebagai lifeguard. Pada tahun 1970, musim panas, dia berkenalan dengan Sparks dan Flick (adik Sparks). Hari-hari dia habiskan masa dengan Sparks dan Flick.


2. Pada suatu hari, masa hari jadi Flick, yang disambut di tepi pantai tempat Rex berkerja, hanya dengan 17 saat sahaja masa Rex tengah main teka-teki dengan Sparks, Flick dah hilang dari pandangan dorang ni. Tak sempat diselamatkan. Haritu, Rex ni tengah bercuti tapi lifeguard yang lain pun tak perasan masa Flick dah drowning tuh.


3. Mak Spark dan Flick salahkan Rex atas kecuaian dia. Padahal bukan salah dia kot. Tapi, tak pasal-pasal je kan dia pulak yang kena.


"Rex Connor, you just couldn't keep your hands to yourself, could you?"


"You killed my angel"


4. Itulah ayat mak Sparks dan Flick kat Rex. Sejak haritu, Rex ni memang rasa down gila la! Sampai ada satu hari tu, dia cuba bunuh diri tapi Sparks sempat selamatkan dia.


5. Satu hari tu, dia duduk kat atas kerusi depan satu kedai ni, sambil perhatikan seorang perempuan tua keluar sambil bawak banyak barang. Tengah-tengah dia cuba seimbangkan diri, barang-barang dia pun jatuh. Rex ni pun datang tolong dia.


6. Barang terakhir yang Rex tolong angkat adalah sebuah buku nota dan pensil. Perempuan tua tu tanya siapa nama Rex.


"Lovely name. You just made my journal, Mr Connor"


"That notebook you are holding. Every time someone special happens to me, I put it in there to remember"


7. Sejak hari tu, Rex pun simpan jurnal. Dia tulis semua kebaikan yang orang lain buat untuk dia tapi bukan tulis kebaikan yang dia buat untuk orang lain. Sparks pun simpan jurnal jugak sejak Krismas. Tapi, Sparks tulis tentang Rex dan dia, dan juga tentang kebaikan yang Rex buat.


8. Kira macam Rex ni namakan "The Seventeen Second Miracle" sempena kejadian yang menimpa Flick, dan cerita tentang ni diperturunkan kepada anak dia, Cole. Cole ni ada kelas yang dinamakan "The Seventeen Second Miracle".


9. Banyak kejadian dan cerita tentang Rex, Sparks, Flick, tentang dia dan wife dia, Jane yang disampaikan kepada students dia.


Aku suka novel ni. Kira macam terkesan di hati la gitu hehe Sampai rasa nak simpan jurnal jugak!


" Love is a verb, boy. Seventeen seconds to thank her for dinner. Seventeen seconds to buy a bouquet on the way out of the grocery store. You can save your marriage, a life, a friendship, just seventeen seconds at a time"












6 comments:

fnd said...

Great!manusia suka simpn dl hati bila perkara buruk berlaku...sampai perkara baik terlepas pandang...lepas ni kena catit tau ayda razak.aku suka buku ni sebab dia kena dgn jiwa aku..one of the thoughtful book i ever read..walaupun penceritaannya santai.

Miss Ayda said...

btol2 lagi 1 yg aku suka, cara dia tulis tu agak lain sket. kira bukan typical novel la. nti aku nk beli jurnal. xpun, ko hadiahkn aku jurnal sempena bufday aku arini ke hehe

fnd said...

Hadiah nak..kluar rumh kau taknak..tu yg payah tu.kalau aku bagi jurnal..kiranya nama aku lah yg first skali dlm jurnal tu ye tak

Miss Ayda said...

pos je la :p

hani said...

balik keje ni terus terjah mph!!!! inilah baru a must have book namanya. :)

fndrocla.com said...

Not necessarily must have...but certainly must read

andrea hirata

Flickr

Footer Widgetized Areas

Random Post

Media News

Advertisement

About Canvas

LIke Us

Some More Post

Recent Comments

Pages

More Post

Random Post

Google+ Followers

Powered by Blogger.

Recent Articles

News

Famous Posts

Video

Technology