Sunday, August 21, 2011

Be Careful What You Wish For-Alexandra Potter



Novel ni aku bawak pergi Arau baca. Masa tu baru masuk Sem 2, so baru start duk rumah sewa kat Arau tuh. TV tak de, radio pun tak de. So, entertainment yang ada time tu hanyalah novel dan majalah. Novel ni aku buat sebagai bacaan sebelum tidur. Roomate aku siap gilir-gilir lak dengan aku baca novel ni. Ha kenal Fndrocka pun belum lagi haha Terlebih lak kan...


1. Heather Hamilton ni seorang yang suka sangat buat wish. Semua benda yang terjadi dalam kehidupan harian dia, semuanya dia nak buat wish. Tapi, dia tak de lah sampai berhajat sampai semua hajat dia di makbulkan. Setakat buat wish je lah.


"there was always an empty seat on the tube"


"no queue at Starbucks"


"a parking space for my car outside my flat"


"I wish there was a free peg to hang my coat on"


"I could meet a man whose hobbies include washing -up, monogamy and f******y"


2. Sampai la satu hari tuh, ada gypsy ni paksa dia beli lucky heather. Kononnya, akan buat semua hajat Heather ni tercapai. Tapi, Heather ni dia tak de lah percaya pun. Dia just ambil lucky heather tu, bayar dan terus jalan.


3. Sejak dia ada lucky heather tuh, semua yang dia pernah hajatkan, tercapai. Dia ada pakwe yang bagi dia sangatlah perfect, ada housemate untuk tolong dia bayarkan sewa, tempat kosong dalam tube dan banyak lagi lah wish dia.


4. Tapi, bila dah lama-lama, bila semua wish dia tercapai, bila setiap kali dia wish je, dia dapat. Dia rasa macam tak best pulak.


5. Dia rasa macam memang lah semua tu wish yang dia pernah inginkan, tapi dia rasa macam tak happy.


Ending cerita ni, Heather ni buat keputusan yang sepatutnya-buang Lucky Heather dan terfikir, kemungkinan semua yang terjadi tu, hanyalah kebetulan. Bukan disebabkan Lucky Heather tuh.


Bukan semua yang kita hajatkan tu, akan buat kita gembira. Bukan semua yang kita tak nak tu, tak elok untuk kita. Bukan semua yang kita suka tu, elok untuk kita

7 comments:

gadis NOTA pelekat said...

menarik... tak semua benda yang kita nak tu menggembirakan.....

fndrocka said...

Buku ni tak berapa nak best kan aida kan kan?

Miss Ayda said...

hahaha asal ko ckp cmtuh fndrocka?

fndrocka said...

Kan aku tanya kau tu ayda.aku ada buku ni..tapi tak baca.hehe.

Miss Ayda said...

boleh la. shalala ckp best. tp kwn aku gi sorg ckp xbest pn. so ko kena baca sndri la

Fiq Vertigo said...

ok orang putih amek ayat quran and based on that dia buat novel jutaan orang baca. nice.

fndrocka said...

Komen fiq vertigo mcm kes langgar lari je..mohon beri sedikit pencerahan fiq...:-P

andrea hirata

Flickr

Footer Widgetized Areas

Random Post

Media News

Advertisement

About Canvas

LIke Us

Some More Post

Recent Comments

Pages

More Post

Random Post

Google+ Followers

Powered by Blogger.

Recent Articles

News

Famous Posts

Video

Technology