Wednesday, December 25, 2013

Between the Lines - Jodi Picoult & Samantha Van Leer


1st attempt baca novel Jodi Picoult. Novel ni Jodi Picoult tulis dengan anak dia, Samantha Van Leer. Novel ni pun beli online. Main beli je tanpa tengok sinopsi pun. Mungkin cara penulisan Jodi Picoult dalam novel ni tak sama macam novel dia yang lain sebab novel ni lebih kepada fable (cerita dongeng)

  1. Cerita tentang Delilah, seorang remaja yang memang suka baca fairy tale. Sejak ayah dia tinggalkan dia, mak dia memang suka ajak dia tengok cerita kartun Disney dan tukar ending cerita kartun tu, ikut imaginasi sendiri. Tapi, untuk umur Delilah, baca fairy tale adalah sesuatu yang merunsingkan mak dia.
  2. Delilah terjumpa satu novel ni kat library sekolah dia, "Between the Lines". Bagi dia, watak utama cerita tu, Prince Oliver serupa macam dia yang membesar tanpa seorang ayah. Hari-hari dia akan baca novel ni. Dia selalu bayangkan kalau lah Prince Oliver tu benar-benar wujud.
  3. Sampai lah satu hari, sedang dia baca novel tu, dia terdengar satu suara. Bila dia lihat kepada ilustrasi kat novel tu, dia lihat mulut Prince Oliver tu bergerak-gerak sambil dia dengar suara yang bercakap dengan dia.
  4. Sejak hari tu, Delilah selalu bercakap seorang diri dengan novel terbuka. Dia dengan Prince Oliver mencuba pelbagai cara untuk Prince Oliver dapat keluar dari novel tu.
  5. Akhirnya? Jeng jeng jeng bacalah sendiri. 
“When she wanted to escape her life, she read books” 

“Sometimes the key to happiness is just expecting a little bit less” 

“Love's a tidal wave," she says.
"Because it sweeps you off your feet?" I ask. 
"No. Because it sucks you under and you drown."
"But sometimes," I point out, "it's the only thing that keeps you afloat.” 

P/S: Lama tak baca novel macam ni. Konon budak-budak je lah yang suka baca novel macam ni. Ha Ha Ha tapi sebab dah terbeli, jadi baca je lah kan. Lagi pun, menarik jugak kalau-kalau Putera Impian tu boleh keluar dari novel kan? Ngee


4 comments:

fndrocka said...

kalau baca novel crime & thriller bahaya jugak kalau keluar dari buku

Miss Ayda said...

Tau xpe. Jgn ada org tulis novel mcmtu sudah

fndrocka said...

byk je orang tulis novel crime & thriller

Miss Ayda said...

Aha ada kot. Watak thriller kuar dr buku?

andrea hirata

Flickr

Footer Widgetized Areas

Random Post

Media News

Advertisement

About Canvas

LIke Us

Some More Post

Recent Comments

Pages

More Post

Random Post

Google+ Followers

Powered by Blogger.

Recent Articles

News

Famous Posts

Video

Technology