Monday, December 23, 2013

Reconstructing Amelia - Kimberly McCreight



Blog ni da lama berhabuk. Jadi, sebelum menutup tirai 2013, kita tulis review duluuuu. Ni novel pertama yang aku beli online. Selalunya tak berapa gemar pun nak beli benda secara online tapi novel ni macam menarik untuk dibeli. Novel pertama karangan Kimberly McCreight.
 
  1. Kate seorang ibu tunggal dan juga seorang peguam yang berjaya. Anak dia, Amelia seorang pelajar yang pandai dan kretif.
  2. Dalam membahagikan masa antara kerjaya dan tugas sebagai seorang ibu, Kate ingat dia benar-benar kenal anak dia. Sampai lah dia mendapat panggilan telefon dari pihak sekolah yang memberitahu Amelia digantung sekolah kerana menipu.
  3. Malangnya, Kate terlewat. Amelia dah pun meninggal. Polis memberitahu yang Amelia terjun dari bumbung sekolah.
  4. Walaupun sukar untuk terima yang anak dia bunuh diri, namun dia akhirnya menerima kebenaran tersebut sehinggalah dia terima satu mesej:“She didn’t jump…”.
  5. Gerak hati seorang ibu mengatakan yang anak dia tak bunuh diri. Jadi, dia pun menyiasat semuanya dari kawan baik Amelia sehinggalah pengetua sekolah tersebut.
  6. Segalanya tentang Amelia dia siasat. Blog, status Facebook, teks mesej dan nota tulisan Amelia digunakan oleh Kate to reconstruct Amelia dalam bulan-bulan terakhirnya.
  7. Kebenaran yang mengejutkan Kate ketahui tentang Amelia. Namun, dia lega kerana mengetahui bahawa kematian Amelia bukanlah satu percubaan membunuh diri.
“It wouldn't have been so bad if I hadn't been counting the minutes until I could forgive her. But it's a lot harder to forgive someone who's not looking to apologize”  
 
“Sometimes its hard to tell how fast the current's moving until you're headed over a waterfall”  
 
“...[E]ven I know that being a parent is awful ninety-five percent of the time...As far as I can tell, it's that last five percent that keeps the human race from dying out. Four parts blinding terror, one part perfection. It's like mainlining heroin. One taste of life on that edge and you're hooked.”  
 
 

0 comments:

andrea hirata

Flickr

Footer Widgetized Areas

Random Post

Media News

Advertisement

About Canvas

LIke Us

Some More Post

Recent Comments

Pages

More Post

Random Post

Google+ Followers

Powered by Blogger.

Recent Articles

News

Famous Posts

Video

Technology