Tuesday, August 16, 2011

The Time Traveler's Wife - Audrey Niffenegger


1. TTTW adalah sebuah novel
romantik+pelik,bila aku dah +pelik di hujung perkataan romantik tu maknanya cerita ni memang lain daripada yang romen biasa-biasa.

2. Ini bukan macam kisah cinta Romeo & Juliet atau Seth Tan & Nora Elena. Ini kisah antara Henry dan Claire yang bercinta tanpa sempadan masa.

3. Henry ni menghidap satu penyakit atau masalah genetik yang menyebabkan dia menerobos ke masa lampau atau masa depannya tanpa dikawal. Aku ulang ye, TANPA DIKAWAL.

4. Bayangkan sedang aku menulis di sini, tiba-tiba aku terpindah ke masa depan ketika aku berusia 35 tahun. Aku jumpa isteri aku masa tu,nama dia Lisa. Jadi aku pun tanyalah dia 'Bila kita jumpa, berapa orang anak dah ada?".

5.Atau tiba-tiba aku ke masa lampau. Aku boleh jumpa dengan mak aku masa dia zaman muda-muda. Ajak tengok filem PRamlee walaupun mak aku tak kenal pun aku. Haa..lebih kurang begitulah situasi ceritanya. Tapi tanpa dikawal lah..itu yang tak syoknya.

6. Kisah Henry & Clare ni bermula dengan pertemuan Henry yang berusia 36 tahun dan Clare berusia 6 tahun. Dorang kenal rapat sehinggalah Clare dah anak dara dan berjumpa dengan Henry yang masakini(yang sama zaman dengan dia). Kemudian bila Clare berusia 22 tahun, dia berkahwin dengan Henry yang berusia 30 tahun. Walaupun dah kahwin,Henry versi muda dan versi tua masih kadang-kadang datang melawat.

7. Jadi Clare ni bukan main penat lagilah nak melayan Henry pelbagai versi. Ada satu kali tu kalau tak silap aku, masa Clare sedang 'meniduri' Henry..datang pulak lagi sorang Henry. Itu kalau sorang, cuba kalau 3-4 orang. Ok tak baik fikir yang bukan-bukan,batal puasa kang.

8. Ni bukan cerita kelakar. Ini memang kisah romantik yang mengharukan. Memang cerita ni langgar terus sistem percintaan konvensional mahupun moden. Nak kata sains fiksyen pun tak sangat..penyakit tu nampak je macam fun tapi sebenarnya tidak. (tapi ada fun juga..contohnya Henry boleh jumpa mak dia versi muda yang dah ke rahmatullah).

9. Ada babak-babak tertentu yang agak susah nak hadam. Buku ni sesuai untuk pembaca macam aku yang gemarkan adventure dalam pembacaan dan suka mencuba bacaan pelbagai tema. Ada part yang boleh membuatkan orang menangis..ada juga part yang buat orang gelak. Yang tak faham..mungkin tertidor.

10. Satu hal yang bikin rungsing,penyakit Henry tu kan penyakit genetik..maka setiap kali Clare hamilkan anak Henry..bayi dalam perut dia asik hilang. Gila. Ending dia pun gila jugak.


"Clare, I want to tell you, again, I love you. Our love has been the thread through the labyrinth, the net under the high-wire walker, the only real thing in this strange life of mine that I could ever trust. Tonight I feel that my love for you has more density in this world than I do, myself: as though it could linger on after me and surround you, keep you, hold you." - Henry


Published with Blogger-droid v1.7.4

7 comments:

Miss Ayda said...

weh nk pinjam!

alien said...

adeh2
camne na tambah zuriat daa

nurain said...

ake rase cite ni de dmoviekan, sb macam penah enok~anyway the story is superb la kalo jalan cite gini~

suke!thanks for reviewing!

fndrocka said...

Ayda,aku malas nak pos..kau datang beraya rumah aku amik..

Alien- nak aku ajar cara2 menambah zuriat ke cemana ni?haha..ada lah caranya..kau kena bacaa..atau tgk movie pun boleh

Ain- yes..dah memg trend memfilemkan buku

fndrocka said...
This comment has been removed by the author.
WOLFMAN said...

movie dia aku dah tengok. best gila.

hani said...

antara yg syahdu ialah ayat-ayat clare:
monolog: "why has he gone where i cannot follow?"
kpd henry: "i won't ever leave you. even though you're always leaving me."

ouh.. sadis!!

andrea hirata

Flickr

Footer Widgetized Areas

Random Post

Media News

Advertisement

About Canvas

LIke Us

Some More Post

Recent Comments

Pages

More Post

Random Post

Google+ Followers

Powered by Blogger.

Recent Articles

News

Famous Posts

Video

Technology