Monday, August 8, 2011

Teohlogy - Patrick Teoh

TEOHLOGY

1. Aku rasa korang mesti kenal Patrick Teoh ni..kan? Dia merupakan bekas deejay,kemudian menceburi bidang stand-up comedian,dan juga seorang pelakon filem. Salah satu filemnya adalah Sumo-lah,dia berlakon dengan Afdlin Shauki.

2. Ada satu lagi bidang yang dia ceburi sebenarnya,iaitu bidang penulisan lah.Patrick Teoh ada menulis dalam majalah Off The Edge. Jadi, buku Teohlogy ni merupakan koleksi penulisan dia di majalah tu dari January 2005 hingga June 2010. Buku ni diterbitkan pada 2011.

3. Aku tertarik dengan buku ni sebab aku suka muka depannya. Memang dont judge a book by its cover. Tapi tak salah kalau atttact reader by its cover.

4. Expectation awal aku terhadap buku ni adalah supaya Patrick Teoh buat aku tergelak dengan pemerhatiannya terhadap isu-isu di Malaysia menerusi perspektifnya sendiri. Memang tak lari jauu lah expectation aku tu, cuma yang aku tak berapa expect adalah dia agak banyak bercerita tentang politik. Subjek politik ni sebenarnya aku tak berapa into sangat.



5. Kalau kau rasa sanggup melayan seorang tua kompelin dan mengata itu ini..pasal masyarakat...pasal pentadbiran negara..pasal apa-apa jela yang dia nampak..haa bacalah buku ni. Banyak sinikal dan provokasi dalam buku ni..tapi real.

6. Berat juga buku ni sebenarnya. Bukan berat timbang kilo,tapi berat nak hadam. Hadam tu bukannya suruh makan,tapi nak memahami dan mengikuti dari mukasurat ke mukasurat seterusnya. Pelbagai isu ada dan gaya penulisan Patrick Teoh ni lebih kurang macam ikut suka hati dan berterabur jugaklah..takde ikut standard sangat. Kalau baca 300 page..pening juga kepala.

7. Okehlah aku sebutkan sikit antara isu yang dikupas,seperti isu harga minyak,isu PM buat keputusan,isu projek kerajaan,isu dvd haram,isu filem,isu sikap-sikap masyarakat yang berbilang kaum, isu lawak jenaka, isu polis dan sebagainya. Isu makanan pun ada.

8.Menurut Patrick Teoh sendiri, ada beberapa sebab kenapa orang beli dan baca buku dia ni. Pertama, sebab konon nak belajar sesuatu la..nak mendapatkan jawapan-jawapan tentang isu tertentu. Kedua,sebab kau adalah peminat Patrick Teoh..selalu tengok dia kat Tv. Atau ketiga, sebab kau benci gila kat Patrick Teoh ni pastu beli buku ni to find out why the bastard has a book in print. Biasalah macam kita benci kat seseorang tu,walaupun benci tapi asik nak stalk je.hahak.

9. Aku rasa aku beli buku ni sebab yang pertama dan kedua tu.

10. Tak semua perkara aku boleh setuju dengan apa Patrick Teoh tulis, tapi dah nama buku pun Teohlogy..jadi bolehlah baca kemudian fikirkan. Lagi satu, kalau selama ni korang tak follow isu-isu kat Malaysia kemudian nak dapatkan konfiden untuk sembang secara nampak pandai..aku rekemen bacalah buku ni.

Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

alien said...

aku suka mamat ni
cuma belum tergerak nak cari buku dia
hehe

fndrocka said...

Bukan mamat lah..apek..

andrea hirata

Flickr

Footer Widgetized Areas

Random Post

Media News

Advertisement

About Canvas

LIke Us

Some More Post

Recent Comments

Pages

More Post

Random Post

Google+ Followers

Powered by Blogger.

Recent Articles

News

Famous Posts

Video

Technology